Last year Health Canada published a Notice of Modification that forbids the use of Partially Hydrogenated Oils (PHOs) in foods. The ban is now in effect.
Due to the highly-processed nature and long shelf-life of products containing PHOs, the Canadian Food Inspection Agency (CFIA) is allowing foods containing PHOs manufactured prior to September 17, 2018 to continue to be sold for a period of two years, to allow existing stock to exhaust itself.
The CFIA has been encouraging industry to adjust their recipes, formulation and method of production to eliminate PHOs as added ingredients in the food they manufacture as soon as possible. The CFIA will verify that the food manufacturing industry has implemented appropriate measures to meet regulatory requirements through oversight activities such as inspections, audits, and/or sampling.
For more information on the ban, consult: http://www.inspection.gc.ca/food/non-federally-registered/safe-food-production/notice-of-modification-phos/eng/1536939719584/1536939792275
Consult Health Canada for information about trans fat: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/nutrients/fats.html
*******************************************
2018-09-17
L’an dernier, Santé Canada a publié un avis de modification qui interdit l’utilisation des huiles partiellement hydrogénées (HPH) dans les aliments. L’interdiction est maintenant en vigueur.
En raison de la nature hautement transformée et de la longue durée de conservation des produits contenant des HPH, l’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA) permettra que les aliments contenant des HPH fabriqués avant le 17 septembre 2018 de continuer à être vendus pendant une période de deux ans, afin de permettre l’épuisement des stocks existants.
L’ACIA a encouragé l’industrie à ajuster leurs recettes, formulations et méthodes de production afin d’éliminer le plus tôt possible les HPH comme ingrédients ajoutés dans les aliments qu’ils fabriquent. L’ACIA vérifiera que l’industrie de la fabrication d’aliments a mis en œuvre les mesures appropriées pour satisfaire aux exigences réglementaires au moyen de mesures de surveillance comme des inspections, des vérifications ou de l’échantillonnage.
Pour obtenir de plus amples renseignements sur l’interdiction, consultez la page : http://www.inspection.gc.ca/aliments/non-enregistre-au-federal/production-d-aliments-salubres/avis-de-modification-hph-/fra/1536939719584/1536939792275
Consultez le site Web de Santé Canada pour obtenir de l’information sur les gras trans : https://www.canada.ca/fr/sante-canada/services/nutriments/gras.html
© 2024 Canadian Federation of Independent Grocers