OTTAWA, December 3, 2015 – The Canadian Food Inspection Agency (CFIA) is warning the public not to consume and retailers, restaurants and institutions not to sell or use the products described below due to possible Salmonella contamination.
The following products may have been sold nationally as well as through internet sales.
Recalled products
What you should do
Check to see if you have recalled products in your home or in your establishment. Recalled products should be thrown out or returned to the location where they were purchased.
Food contaminated with Salmonella may not look or smell spoiled but can still make you sick. Young children, pregnant women, the elderly and people with weakened immune systems may contract serious and sometimes deadly infections. Healthy people may experience short-term symptoms such as fever, headache, vomiting, nausea, abdominal cramps and diarrhea. Long-term complications may include severe arthritis.
Background
This recall was triggered by a recall in the United States. The CFIA is conducting a food safety investigation, which may lead to the recall of other products. If other high-risk products are recalled, the CFIA will notify the public through updated Food Recall Warnings.
The CFIA is verifying that industry is removing recalled product from the marketplace.
Illnesses
There have been no reported illnesses associated with the consumption of these products in Canada.
More information
Media enquiries
CFIA Media Relations
613-773-6600
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Avis de rappel d’aliments
Rappel de tartinades aux noix de marque Jem Raw Organic en raison de la bactérie Salmonella
OTTAWA, le 3 décembre 2015 – L’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA) avertit le public de ne pas consommer et les détaillants, restaurateurs et établissements de ne pas vendre ou utiliser les produits décrits ci-dessous en raison de la présence possible de la présence possible de Salmonella.
Les produits suivants pourraient avoir été vendus à l’échelle nationale en plus d’avoir été vendus en ligne.
Produits visé par le rappel
Ce qu’il faut faire
Vérifiez si vous avez les produits visés par le rappel à la maison ou dans votre établissement. Si c’est le cas, jetez-les ou rapportez-les à l’endroit où ils ont été achetés.
Les aliments contaminés par la bactérie Salmonella ne présentent pas nécessairement d’altération visible ni d’odeur suspecte, mais peuvent quand même vous rendre malade. Les jeunes enfants, les femmes enceintes, les personnes âgées et les personnes dont le système immunitaire est affaibli peuvent contracter des infections graves et parfois mortelles. Chez les personnes en bonne santé, la salmonellose peut se manifester par des symptômes de courte durée comme la fièvre, des maux de tête, des vomissements, des nausées, des douleurs abdominales et de la diarrhée. La salmonellose peut entraîner des complications à long terme, notamment une forme grave d’arthrite.
Contexte
Ce rappel découle d’un rappel effectué aux États-Unis. L’ACIA procède actuellement à une enquête sur la salubrité des aliments qui pourrait entraîner le rappel d’autres produits. Tout autre rappel de produit à haut risque sera signalé au public au moyen d’une mise à jour de l’avis de rappel d’aliments.
L’ACIA veille à ce que l’industrie retire du marché les produits faisant l’objet du rappel.
Cas de maladie
Aucun cas de maladie associé à la consommation de ces produits n’a été signalé au Canada.
Renseignements supplémentaires
Demandes de renseignements des médias
Relations avec les médias de l’ACIA
© 2024 Canadian Federation of Independent Grocers