OTTAWA, August 15, 2015 – Safeway is recalling various store-packaged, cooked Chicken Wings from the marketplace because they may contain the toxin produced by Staphylococcus bacteria. Consumers should not consume the recalled products described below.
The following cooked products have been sold in Safeway locations in British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba and Ontario.
Recalled products
Brand | Product | Size | UPC
(begins with) |
Codes |
Safeway | Party Pack Chicken Wings Hot Salt N Pepper | Variable | 236500 | All codes sold up to and including August 14, 2015 |
Safeway | PPK Wings Mix flavors Hot | Variable | 256870 | All codes sold up to and including August 14, 2015 |
Safeway | Pinty’s Wings Salt & Pepper Hot | Variable | 236524 | All codes sold up to and including August 14, 2015 |
Safeway | Pinty’s Wings Salt & Pepper Cold | Variable | 236523 | All codes sold up to and including August 14, 2015 |
What you should do
Check to see if you have recalled products in your home. Recalled products should be thrown out or returned to the store where they were purchased. Consumers who are unsure if they have purchased affected products should check with their retailer.
Food contaminated with Staphylococcus toxin may not look or smell spoiled. The toxin produced by Staphylococcus bacteria is not easily destroyed at normal cooking temperatures. Common symptoms of Staphylococcus poisoning are nausea, vomiting, abdominal cramping and fever. In severe cases of illness, headache, muscle cramping and changes in blood pressure and pulse rate may occur.
- Learn more about the health risks
- Sign up for recall notifications by email, follow us on Twitter, or join the CFIA community on Facebook
- View our detailed explanation of the food safety investigation and recall process
Background
This recall was triggered by the manufacturer. The Canadian Food Inspection Agency (CFIA) is conducting a food safety investigation, which may lead to the recall of other products. If other high-risk products are recalled, the CFIA will notify the public through updated Food Recall Warnings.
The CFIA is verifying that industry is removing recalled products from the marketplace.
Illnesses
There have been no reported illnesses associated with the consumption of these products.
More information
Media enquiries
CFIA Media Relations
613-773-6600
|
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pour diffusion immédiate
Avis de rappel d’aliments
Rappel d’ailes de poulet, cuits, emballées au magasin
en raison de la présence d’une toxine produite par la bactérie Staphylococcus
OTTAWA, le 15 août 2015 – Safeway procède au rappel d’ailes de poulet, cuits, emballées au magasin parce que ces produits pourraient contenir la toxine produite par la bactérie Staphylococcus. Les produits visés décrits ci-dessous ne doivent pas être consommés.
Les produits cuits suivants ont été vendus dans les magasins Safeway en Colombie‑Britannique, en Alberta, en Saskatchewan, au Manitoba et en Ontario.
Produits visés par le rappel
Marque | Produit | Format | CUP
(commence par) |
Codes |
Safeway | Party Pack Chicken Wings Hot Salt N Pepper | Variable | 236500 | Tous les codes allant jusqu’au 14 août 2015 inclusivement. |
Safeway | PPK Wings Mix flavors Hot | Variable | 256870 | Tous les codes allant jusqu’au 14 août 2015 inclusivement. |
Safeway | Pinty’s Wings Salt & Pepper Hot | Variable | 236524 | Tous les codes allant jusqu’au 14 août 2015 inclusivement. |
Safeway | Pinty’s Wings Salt & Pepper Cold | Variable | 236523 | Tous les codes allant jusqu’au 14 août 2015 inclusivement. |
Ce qu’il faut faire
Vérifiez si vous avez les produits visés par le rappel à la maison. Si c’est le cas, jetez-les ou rapportez-les au magasin où ils ont été achetés. Les consommateurs qui ne savent pas si les produits qu’ils ont achetés sont visés par le rappel doivent s’en informer auprès de leur détaillant.
Les aliments contaminés par la toxine de la bactérie Staphylococcus ne présentent pas nécessairement d’altération visible ni d’odeur suspecte. Cette toxine n’est pas facilement détruite aux températures de cuisson normales. Les symptômes habituels d’intoxication à la bactérie Staphylococcus sont des nausées, des vomissements, des crampes abdominales et de la fièvre. Dans les cas graves, l’intoxication peut s’accompagner de maux de tête, de douleurs musculaires ainsi que de variations du pouls et de la tension artérielle.
- Renseignez-vous davantage sur les risques pour la santé
- Abonnez-vous aux avis de rappel par courriel ou suivez-nous sur Twitter ou joignez-vous à la communauté de l’ACIA sur Facebook
- Venez voir notre explication détaillée du processus d’enquête sur la salubrité alimentaire et de rappel d’aliments
Contexte
Ce rappel a été lancé par le fabriquant. L’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA) procède actuellement à une enquête sur la salubrité des aliments qui pourrait entraîner le rappel d’autres produits. Tout autre rappel de produit à haut risque sera signalé au public au moyen d’une mise à jour de l’avis de rappel.
L’ACIA veille à ce que l’industrie retire du marché les produits faisant l’objet du rappel.
Cas de maladie
Aucun cas de maladie associé à la consommation de ce produit n’a été signalé.
Renseignements supplémentaires
Demandes de renseignements des médias
Relations avec les médias de l’ACIA
613-773-6600