OTTAWA, February 5, 2016 – Paolini’s Sausage and Meats, Calgary, Alberta is recalling certain sausage products from the marketplace due to possible E. coli O157:H7 contamination. Consumers should not consume and distributors, retailers, and food service establishments should not sell or use the recalled products described below.
The affected products have been sold and distributed by Paolini’s Sausage and Meats, Calgary, Alberta, and may have been sold by other retailers, up to and including February 5, 2016. These products may have been sold pre-packaged or clerk-served, with or without a label. Consumers who are unsure if they have the affected products are advised to check with their retailer.
Recalled products
What you should do
Check to see if you have recalled products in your home or establishment. Recalled products should be thrown out or returned to the location where they were purchased.
Food contaminated with E. coli O157:H7 may not look or smell spoiled but can still make you sick. Symptoms can include nausea, vomiting, mild to severe abdominal cramps and watery to bloody diarrhea. In severe cases of illness, some people may have seizures or strokes, need blood transfusions and kidney dialysis or live with permanent kidney damage. In severe cases of illness, people may die.
Background
This recall was triggered by findings by the Canadian Food Inspection Agency (CFIA) during its investigation into a foodborne illness outbreak in Alberta. The CFIA is conducting a food safety investigation, which may lead to the recall of other products. If other high-risk products are recalled, the CFIA will notify the public through updated Food Recall Warnings.
The CFIA is verifying that industry is removing recalled product from the marketplace.
Illnesses
There have been no illnesses definitively linked to the consumption of these products.
More information
Media enquiries
CFIA Media Relations
613-773-6600
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Avis de rappel d’aliments
Rappel de certains produits de saucisse fabriqués par Paolini’s Sausage and Meats, Calgary, Alberta en raison de la contamination possible par la bactérie E. coli O157:H7
OTTAWA, le 5 février 2016 – Paolini’s Sausage and Meats, Calgary, Alberta procède au rappel de certains produits de saucisse parce que ces produits pourraient être contaminés par la bactérie E. coli O157:H7. Les consommateurs ne doivent pas consommer les produits visés par le rappel décrits ci-dessous, et les distributeurs, les détaillants, et les établissements de services alimentaires ne doivent pas les vendre ou les utiliser.
Les produits touchés ont été vendus et distribués par Paolini’s Sausage and Meats, Calgary, Alberta, et peuvent avoir été vendus par d’autres détaillants, jusqu’au 5 février 2016 inclusivement. Ces produits peuvent avoir été vendus préemballés ou servis par un commis, avec ou sans étiquette. Les consommateurs qui ne sont pas certains d’avoir acheté des produits visés devraient se renseigner auprès de leur détaillant.
Produits visés par le rappel
Ce qu’il faut faire
Vérifiez si vous avez les produits visés par le rappel à la maison ou dans votre établissement. Si c’est le cas, jetez les ou rapportez les à l’endroit où ils ont été achetés.
Les aliments contaminés par la bactérie E. coli O157:H7 ne présentent pas nécessairement d’altération visible ni d’odeur suspecte, mais peuvent quand même vous rendre malade. Les symptômes possibles sont les suivants : nausées, vomissements, crampes abdominales plus ou moins aiguës et diarrhée aqueuse ou sanguinolente. Dans les cas graves, certaines personnes peuvent souffrir de convulsions ou d’un accident vasculaire cérébral tandis que d’autres peuvent avoir besoin de transfusions sanguines et de dialyse. Dans certains cas, les dommages causés aux reins sont permanents. La maladie peut même causer la mort. ]
Contexte
Ce rappel découle de renseignements obtenus par l’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA) au cours d’une enquête sur une éclosion de maladie d’origine alimentaire en Alberta. L’ACIA procède actuellement à une enquête sur la salubrité des aliments qui pourrait entraîner le rappel d’autres produits. Tout autre rappel de produit à haut risque sera signalé au public au moyen d’une mise à jour de l’avis de rappel d’aliments.
L’ACIA veille à ce que l’industrie retire du marché les produits faisant l’objet du rappel.
Cas de maladie
Aucun cas de maladie associé à la consommation de ces produits n’a été confirmé.
Renseignements supplémentaires
Demandes de renseignements des médias
Relations avec les médias de l’ACIA
© 2024 Canadian Federation of Independent Grocers