OTTAWA, July 19, 2015 – The Healthy Butcher is voluntarily recalling smoked fish from the marketplace because it may permit the growth of Clostridium botulinum. Consumers should not consume the recalled products described below.
The affected products were sold in variable weight packages at The Healthy Butcher retail locations in Ontario.
Consumers who are unsure if they have purchased the affected products are advised to contact their retailer.
Recalled products
What you should do
Check to see if you have recalled products in your home. Recalled products should be thrown out or returned to the store where they were purchased.
Food contaminated with Clostridium botulinum toxin may not look or smell spoiled but can still make you sick. Symptoms can include nausea, vomiting, fatigue, dizziness, blurred or double vision, dry mouth, respiratory failure and paralysis. In severe cases of illness, people may die.
Background
This recall was triggered by Canadian Food Inspection Agency’s (CFIA) test results. The CFIA is conducting a food safety investigation, which may lead to the recall of other products. If other high-risk products are recalled, the CFIA will notify the public through updated Food Recall Warnings.
The CFIA is verifying that industry is removing recalled product from the marketplace.
Illnesses
There have been no reported illnesses associated with the consumption of these products.
More information
Media enquiries
CFIA Media Relations
613-773-6600
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Avis de rappel d’aliments
Rappel volontaire de poisson fumé de marque The Healthy Butcher en raison de la présence possible de bactéries dangereuses
OTTAWA, le 19 juillet 2015 – The Healthy Butcher procède au rappel volontaire de poisson fumée de marque The Healthy Butcher parce que ces produits pourraient favoriser la prolifération de la bactérie Clostridium botulinum. Les produits visés décrits ci‑dessous ne doivent pas être consommés.
Les produits visés ont été vendus dans des emballages de poids variable, avec ou sans étiquette, dans les magasins The Healthy Butcher en Ontario.
Les consommateurs qui ne sont pas certains d’avoir acheté les produits visés devraient se renseigner auprès de leur détaillant.
Produits visés par le rappel
Ce qu’il faut faire
Vérifiez si vous avez les produits visés par le rappel à la maison. Si c’est le cas, jetez-les ou rapportez‑les au magasin où ils ont été achetés.
Les aliments contaminés par la toxine de la bactérie Clostridium botulinum ne présentent pas nécessairement d’altération visible ni d’odeur suspecte, mais peuvent quand même vous rendre malade. Les symptômes possibles sont les suivants : nausées, vomissements, fatigue, étourdissements, vision brouillée ou trouble, bouche sèche, insuffisance respiratoire et paralysie. Dans les cas graves, la maladie peut causer la mort.
Contexte
Ce rappel découle de résultats d’analyses effectuées par l’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA). L’ACIA procède actuellement à une enquête sur la salubrité des aliments qui pourrait entraîner le rappel d’autres produits. Tout autre rappel de produit à haut risque sera signalé au public au moyen d’une mise à jour de l’avis de rappel d’aliments.
L’ACIA veille à ce que l’industrie retire du marché les produits faisant l’objet du rappel.
Cas de maladie
Aucun cas de maladie associé à la consommation de ces produits n’a été signalé.
Renseignements supplémentaires
Demandes de renseignements des médias
Relations avec les médias de l’ACIA
© 2024 Canadian Federation of Independent Grocers